Faktúru za vedenie účtu CDCP nezaplatilo 137 900 občanov

06.04.2014 Bratislava

Bratislava 6. apríla (TASR) - Faktúru za vedenie účtu z prvej vlny kupónovej privatizácie doteraz neuhradilo 137.900 Slovákov.
Vzniká im tak záväzok voči Centrálnemu depozitáru cenných papierov (CDCP) SR, pričom depozitár môže tieto pohľadávky od občanov vymáhať.

"Z faktúr za vedenie účtu majiteľa za rok 2013 bolo doteraz nezaplatených 38,4 %. Majitelia účtov majú zákonnú povinnosť zaplatiť poplatok za ich vedenie. Čo sa týka neuhradených poplatkov za vedenie účtu majiteľa za rok 2013, depozitár zatiaľ tieto pohľadávky neriešil," priblížila pre TASR hovorkyňa CDCP SR Dagmar Kopuncová. Centrálny depozitár v tomto roku rozposlal občanov približne 360.000 faktúr.

Kopuncová preto upozorňuje, že majitelia účtov, ktorí faktúru doteraz neuhradili, môžu tak urobiť kedykoľvek a tým sa zbaviť svojho záväzku voči centrálnemu depozitáru. "Ak zaplatia, vyhnú sa prípadnému vymáhaniu úrokov z omeškania," doplnila Kopuncová.

Menej starostí majú tí ľudia, ktorí svoje akcie z kupónovej privatizácie previedli na Fond národného majetku (FNM) SR. Povinnosť uhradiť poplatok za vedenie účtu tým totiž na seba preberá fond. "Fond do konca roka 2013 preplatil približne 73.600 občanom poplatky za vedenie účtu v centrálnom depozitári, a to v sume okolo 688,5 tisíca eur," uviedla hovorkyňa FNM Miriam Žiaková s tým, že klientom, ktorí previedli cenné papiere na FNM SR počas roka 2013, fond preplatí poplatky v zmysle zmluvne dohodnutých podmienok do 30. júna tohto roka.

Cenné papiere na FNM môžu občania previesť už len do konca tohto roka. Od októbra 2009 do februára tohto roka tak urobilo už 630.000 ľudí. "Záujem o bezodplatný prevod cenných papierov od fyzických osôb na FNM SR pretrváva aj v tomto roku. Len za január a február tohto roka sa identifikovalo takmer 25-tisíc občanov," doplnila Žiaková.
 

Vyberte región